Ako bolo na Salóne?

26.04.2022

Salón Piva Jarná Edícia 2022

"Konečne Salón Piva", to si musel povedať nejeden konzument craftu na čele so mnou, keď prvýkrát uvidel termín tohto obľúbeného a pravdepodobne aj najlepšieho craft beer festivalu na Slovensku. Posledné ročníky boli vďaka covidu účasťou pivovarov z logických dôvodov chudobnejšie. Bol som plný očakávania, čo nás bude čakať tentoraz, a tak som pomerne často navštevoval web Salónu, kde sa ponuka vystavovateľov pravidelne aktualizovala. Konečné zloženie veru muselo potešiť prakticky všetkých! Zichovec, Čierny Kameň, Hellstork, Wild Creatures, Falkon, Axióm, Thrills, Raven, či ďalšie skvelé kúsky od distribútorov v podobe Funky Fluid, Mad Scientist, Mikkeller, Omnipollo, Sibeeria, Čierny Potoka, Brew Your Mind a mnoho, mnoho, mnoho ďalších...

V stredu moje kroky smerovali na Salón už pred dvanástou, keďže boli predo mnou ešte pracovné povinnosti súvisiace s podujatím. Čas do 15h ubehol ako voda a nezostávalo nič iné, len ochutnať prvé pivo, okej ešte by bolo rozumné dať si najskôr obed. Pred tržnicou sa v tom čase už odohrával Street Food Park, kam som rovno zavítal. Voľba padla na Raclette Republic a ich verziu hot dôg-u s bravčovým cigárom... za 7€ to nebolo nič moc, takzvaná nuda v rožku. Žalúdok dostal jedlo, tak šup na pivo. Dve kolečká okolo stánkov, malá dilema, čo skúsiť ako prvé, ale, ako ma poznáte, srdce ma zlákalo samozrejme do Zichovca: D Zaujali oba stouty, z ktorých jeden vychvaľujem doteraz a číslo dva bola úplná novinka, ale iba blázon si dá prvé pivo imperial stout. The Bear Slayer sa stal tým šťastlivcom a prvým deckom v dvojdecovom pohári. Sedemnásť stupňová DDH Doublé NEIPA, ktorú Zichovec uvaril v kooperácii s lotyšským Arpusom, bola na môj vkus troška viac alkoholová, no stála výborná, veď nato sme z tohto pivovaru zvyknutí.

 Idem rovno k číslu dva a rovno aj druhá kolaborácia, teraz v stánku pivovaru Falkon. Hm, čo to môže byť? Falkon vs Zichovec (naozaj ma neplatia, ani pivo zadarmo od nich nedostávam), dávam si načapovať môjho favorita Homies, dvakrát za studena chmelený ležiak s chmeľom Sabro a ten mám ozaj rád. Konečne sa osobne zoznamujem so sladkom a majiteľom pivovaru Falkon, Jakubom Veselým. Kuba a jeho tvorbu si veľmi cením a trochu nerozumiem, prečo je u nás na Slovensku pomerne prehliadaný. Príjemne ma prekvapil Axióm s pivom Melipona, Almond Ice Coffee Vanilla Milk Stout, mal okolo 5.5% alkoholu (kľudne ma opravte). Vyvážené, piteľné s dobrou a najmä pasujúcou viskozitou. Pokračujem s Černi Potoka Duality šťavnaté Doublé IPA a už sa len zmôžem na slovo paráda. Potom pristála v mojich ústach bomba nesúca meno Coconut Macaroons Pastry Stout. Keďže sa v pive nachádza kokos, asi budete ľahko vedieť, kto sa o tento kúsok postaral. Hej, Zichovec. Popravde, nečakal som, že to s kokosom pôjde posunúť ešte ďalej, ale očividne ide. Príjemné stretnutie bolo s Marekom z pomerne nového českého pivovaru Thrills. Marek predtým niekoľko rokov pracoval pre svetoznámu pivnú značku Wild Beer, prezradil mi aj zopár plánov do budúcna a určite sa máme načo tešiť. Nemohol som neochutnať niekoľko kúskov z ich produkcie a najviac ma zaujal Farmhouse Ale Vinářska Jedenáctka, dal by sa piť na hektolitre.

 Výborný koktejl namiešali aj v Hellstorku, Old Fashioned Baltic Porter prevedie chuťové bunky rôznymi zákutiami a za mňa by sa mohol objaviť aj v plechovkách. Zastavím sa ešte pri poslednom decku tohto večera, tým bol mnou do neba vychvaľovaný barrel aged stout (Zichovec: D) Coconut Vanilla Cacao. Tu sa ukázalo, aká potrebná je správna teplota, stouty sa pijú pri vyššej teplote, bohužiaľ všetky vo všetkých stánkoch boli príliš chladné, čo je škoda, ale zároveň chápem, prečo to tak bolo. Spomínaný barel bol výborný, pri správnej teplote je však minimálne o dve triedy lepší.

A je tu štvrtok! Začínam obedom v Mešuge, kde to mám rád, najmä keď svieti slniečko a môžem si sadnúť na zeleňou obrastenú terasu. Pivo rozhodne chýbať nemohlo, skonzumoval som dve vzorky. IPL od Tatrasu plus Barbados, čo je APA z produkcie Herrenwald. Konštatujem, že Tatras tento mini súboj vyhral na plnej čiare. Horký, citrusový, borovicový, pekne piteľný. Poďme späť na Salón. Plánoval som zapisovať postrehy, ale dlho mi to nevydržalo. Opäť sa podarilo ochutnať pomerne veľké portfólio dobrých pív, no aj veľa tých, čo ťahali za podstatne kratší koniec a niektoré nemali na takomto podujatí čo robiť. Zostanem ešte kúsok pri pozitívach, kam určite môžem zaradiť NEIPA Juicy Bômb Talus od Antoša, kde sa veľmi umne vyhrali s vlastnosťami chmeľu Talus. Pokračovať môžem napríklad s Mad Scientist a ich Dark Horse Cacao, čo bol Nitra Milk Stout alebo Triple IPA Bright Lies od Brew Your Mind, ďalej overená NEIPA Coco Sofi z Čierneho Kameňa, Falkon Peach Idiot IPA a mnoho iného.

 Prechádzam na temnú stranu... Simeon I talian Grape ALE, octové vo vôni aj chuti, chemická sanitačná chuť... Hvezdoň Mirabelkový ležiak, absolútne nechápem tento pokus, mladé, nové pivo, umelo sladké, ako keby tam bol sirup za 0, 80€/liter a posledná čerešnička na torte, Folkvang Tropical IPA, extrémna dávka chlorfenolu, naozaj sa mi občas rozum zastavuje a sám seba sa pýtam zopár otázok. V pivovare to nechutnali? Naozaj im to chutilo? Nevedia, čo varia? Nevážia si zákazníka? Za každú cenu treba predať? Sorry, ale ozaj nerozumiem. Ja sa za odborníka nepovažujem a ani som to nikdy nerobil, nepoznám všetky pivné vady, ale jednoducho toto nie. Ľudia sa ma často pýtajú, prečo viac nepropagujem slovenské pivo a moja odpoveď je stále rovnaká: Nebaví ma byť častokrát pokusným králikom, vylievať peniaze do umývadla a preto radšej siahnem po pive, ktoré na 90% viem, že bude dobré. Neberte to tak, že nemáme u nás značky, ktoré pravidelne produkujú dobré pivo. Máme, ale je ich zatiaľ málo a ja si nič iné neprajem, len nech sa to zmení!

Jarnú edíciu Salón Piva som si užil po všetkých stránkach - pivo, ľudia, atmosféra. Vďaka za organizáciu, Miloš a Jimmy 🙂