Remeselné pivo na Slovensku. Ako vidím budúcnosť?

04.07.2022

Dnes, utorok 28.6.22, som mal možnosť prečítať si článok Hospodárskych novín, kde sa venovali remeselnému pivu na Slovensku. Mne sa myšlienka niečoho podobné objavovala v hlave na nedávnej dovolenke v Chorvátsku a spomínaný článok ma ešte viac nakopol k tomu ho napísať. Aká je budúcnosť slovenského remeselného piva? Bude ťažké na to odpovedať, ani netvrdím, že ja som ten kompetentný, kto to má napísať, ale musím. Keď sa obzriem po blízkych krajinách, ktoré som navštívil za posledný rok, tak musím konštatovať, že sa nachádzame na úplnom chvoste. Je úplne jedno, či sa budeme baviť o kvalite alebo cene, v oboch prípadoch bude platiť moje predchádzajúce tvrdenie. Konkrétne spomínam krajiny Maďarsko, Poľsko, Česko a Chorvátsko. Prečo si v týchto krajinách môžeme kúpiť craft pivo prakticky všade? Prečo je podstatne lacnejšie ako u nás? Prečo v Poľsku v Lidli stojí kvalitné remeselné pivo pod 2€? Prečo imperiál stout od Garden Brewery stojí v supermarkete v Chorvátsku ani nie 3€? Isto, odpovedí je mnoho, väčšia krajina, viac pivovarov, väčší trh, história. Chorvátsko je však rovnako veľká krajina ako Slovensko aj rozlohou, aj počtom obyvateľov. Rozdiel je v tom, že u nich craft pivo nájdete takmer všade a u nás je to skôr zázrak a ten zázrak je ešte aj drahší. V poriadku, nech je drahší, ale nie, že pomerne veľké percento pív s ťažkosťami dopijete alebo pre istotu vylejete. Znie to dosť pesimisticky z mojej strany, naozaj fandím nášmu pivu, no zatiaľ sme v štádiu, že radšej uprednostním zahraničie a idem na istotu. S nadsázkou sa opýtam - Vyhadzujete peniaze za pokazené mäso? Myslím, že nie a ja tiež nechcem. Druhá strana mince je, že aj keď sa pivovar kritiku dozvie, tak sa bude vyhovárať alebo urážať, že kto ja som a čo si to dovoľujem. Som Maťo, nehrám sa na nikoho, ani nikto nie som, som obyčajný konzument, čo sa snaží vzdelávať a podporovať toto krásne remeslo. Mám vlastnú hlavu, vlastný názor a ten vyjadrovať budem. Samozrejme nehádžem všetkých do jedného koša, ani neodsudzujem, to by som si ani náhodou nedovolil.

Súčastnosť je za nami a čo budúcnosť? Slovensko potrebuje minimálne jeden pivovar na úrovni typu: Zichovec, Sibeeria, The Garden Brewery, Pinta, Mad Scientist. "Veľký" pivovar s veľkým zázemím, ktorý sa stane obrovskou motiváciou pre všetkých ostatných a bude ich hnať dopredu, podporovať, spolupracovať, inak sa stále budeme hrať na tomto našom malom piesočku. Máme pivovary, ktoré majú konkurencieschopnú kvalitu, len bohužiaľ v obmedzenom množstve, a to nestačí. Chápem, že je ťažká doba, že to chce odvahu, kvalitných, spoľahlivých ľudí, čas, priestor a v neposlednom rade peniaze. Všetko sa však dá, keď sa chce a ja verím, že v blízkej dobe vyrastie na Slovensku ambiciózny pivovar, ktorý sa stane pre ostatných vzorom a naša scéna vystrelí raketovo vpred. Ak ste to dočítali až sem, tak vám ďakujem a budem rád za váš názor na našu scénu a kľudne aj môj text.